Wow! Lavendel är väl helt magisk! Den både doftar ljuvligt och smakar gott. Jag har provat att göra lavendelte för att se om det verkligen lugnar. Det gör det.
Direkt känner man sig avslappnad och fridfull. Teet doftar och är en mjuk och mild smak.
Hoppas över honung och socker för att lavendeln skall kunna utföra sin fulla läkningspotential.
Lavendel är bra för matsmältningen, spända muskler, mot stress och huvudvärk.
Den vibrerar väldigt högt och är därför också bra att använda om man vill öppna upp för det spirituella ännu mer. Den renar alltså både det fysiska och drar till sig ljusa energier.
Här nedan kommer jag att citera rakt av från Nicole Apelian, Ph.D. & Claude Davis bok
"The Lost Book of Herbal Remedies"
Jag älskar den här boken och rekommenderar den varmt. Vill ni inte köpa boken, kommer jag att lägga upp några favoriter ur den, om läkande växter, blommor, örter och rötter.
Se gärna tidigare blogginlägg med "Läkande Växter".
Maskros:
Aloe Vera:
Allmänt inlägg om Naturens läkande krafter:
Prova gärna!
Skriv och berätta gärna i kommentarsfältet längst ner om du har provat lavendete och vad du tyckte. Eller om du kanske har provat använda lavendel på något annat sätt.
Jag önskar er alla en underbar dag med massa kärlek och ljus! Kramar
Isabella
Citerar:
Lavender,
Lavandula angustifolia
Vanlig lavendel tillhör familjen Lamiaceae (mynta). Den är också känd som trädgårdslavendel, vanlig lavendel, smalbladig lavendel, äkta lavendel eller engelsk lavendel.
Identifiering: Vanlig lavendel växer 1 till 3 fot (0,3 m till 0,9 meter) hög i trädgårdar. Den har en oregelbunden, upprätt, trubbigt fyrkantig och flergrenad stjälk som är täckt med en gulgrå bark som lossnar i flingor. Den är täckt med fina hårstrån.
Bladen av lavendel är motsatta, hela och linjära. När de är unga är de vita med täta hårstrån på båda ytorna. När de är fullvuxna är bladen 1 1/2 tum långa (3,75 cm) och gröna, med spridda hårstrån på den övre bladytan. Blommorna växer i avslutande, trubbiga spikar från unga skott på långa stjälkar. Piggarna är sammansatta av virvlar av blommor, var och en med 6 till 10 blommor, och de nedre virvlarna är mer avlägsna från varandra. Blommorna av lavendel är mycket kort stjälkade. Lavendelblomman är rörformig och räfflad, lila-grå till färgen, 5-tandad (en tand är längre än de andra) och hårig. De glänsande oljekörtlarna bland hårstråna är synliga genom en lins. Det mesta av oljan som blommorna ger finns i körtlarna på blomkålen. Den tvåläppade kronan har en vacker blåviolett färg. Den lever mestadels och föredrar torra grässluttningar bland stenar, i exponerade, vanligtvis uttorkade, varma steniga situationer, ofta på kalkrika jordar. Medan inte
infödd i Nordamerika, den odlas lätt och sprider sig vilt i många varma, torra områden.
Ätlig användning: Flera delar av lavendel är ätbara, inklusive blad, blomspetsar och kronblad. De kan användas som krydda i sallader och göra ett gott te. Färska lavendelblommor kan läggas till glass, sylt och vinäger som en smaksättning. Olja från blommorna används också som matsmak.
Medicinsk användning: Medicinsk användning är ångestdämpande, antiseptisk, kramplösande, gallproducerande, urindrivande, nervreducerande, gasreducerande, lugnande och stimulerande.
Aromaterapi: Lavendel är en viktig avkopplande ört som har en lugnande och avslappnande effekt på nervsystemet. I de flesta fall är allt som krävs är att
andas in doften från oljan. Detta slappnar av i kroppen, lindrar stress, lugnar nervsystemet och lindrar huvudvärk. Samma effekter kan uppnås genom att tillsätta hela färska eller torkade blommor i badvattnet eller placera blommorna under örngott vid läggdags. Jag lägger till det i min första hjälpen salva så att doften blir lugn-
till alla skadade som använder salvan.
Värk och smärta: Dess avslappnande effekter sträcker sig även till muskelsystemet. En massage med lavendelolja kan lugna pulserande muskler, lindra artritsmärta, lindra och hjälpa till att läka stukningar och spänningar samt lindra rygg- och ryggsmärtor. Oljan innehåller även smärtstillande föreningar som hjälper till att lindra smärtan från muskelrelaterad stress och skador.
Dödar löss och deras nät och insektsavstötande: Den eteriska oljan av lavendel ger näring till håret, ger det en fin glans och gör att det doftar underbart. Det hjälper också till att hålla håret fritt från löss.
Använd den eteriska oljan, utspädd med en bärarolja som kokosolja eller olivolja, för att täcka hårbotten och håret
fullständigt. Ge den en timme att suga in och göra sin magi. Tvätta sedan bort oljan och använd din nitkam. Från denna punkt och framåt, tillsätt en eller två droppar lavendelolja till ditt schampo eller sköljvatten för att hålla lössen borta. Lavendelolja är också ett utmärkt, väldoftande insektsmedel.
Andningsproblem: Lavendel eterisk olja är en utmärkt behandling för andningsproblem av alla slag. Detta kan inkludera enkla, vardagliga problem som förkylningar, influensa, halsont, hosta och bihåletäppa. Det kan också användas för svårare och kroniska andningsproblem som astma, laryngit, bronkit, kikhosta och tonsillit.
Applicera det topiskt på huden på bröstet, halsen och under näsan där det lätt kan andas; eller tillsätt den i en förångare eller en kastrull med ångande vatten. Den väldoftande ångan öppnar luftvägarna och lossar slem samtidigt som den dödar bakterierna som orsakar infektionen.
Urinvägsinfektioner, cystit och kvarhållna vätskor: Lavendelns diuretiska effekter hjälper till
det för att spola kroppen från överflödiga vätskor och gifter och lindra svullnader som kan finnas. När vätskan avlägsnas utövar oljan också en antibiotisk påverkan, som dödar alla underliggande infektioner, och den tar bort gifter som också kan orsaka problem.
Sänka blodtrycket: Att ta bort överflödig vätska hjälper till att sänka blodtrycket och minska svullnader av alla slag, och lavendelns avslappnande effekter hjälper till att bli av med stress som kan bidra till problemet.
Skörd: Jag brukar gå ut och leta efter lavendel när vädret är torrt och det inte blåser. Morgonen och kvällen är särskilt gynnsamma för att plocka blommor eftersom många av oljorna försvinner under dagens hetta. Avskurna lavendelstammar skärs vid basen av växten.
Recept. Lavendelte: För att göra lavendel te, börja med en tesked torkade lavendelblommor eller en matsked färska lavendelblommor. Lägg i en tekanna och täck med en kopp kokande vatten. Täck tekannan för att hålla den varm och låt teet dra i 10 till 15 minuter för att absorbera de medicinska egenskaperna. Sila av det och drick varmt flera gånger dagligen.
Lavendeltinktur: Ingredienser: 11⁄2 koppar hackade lavendelblommor, stjälkar och blad, 1-pint (500 ml) 100 proof vodka eller konjak. Placera lavendeln
i en glasburk och täck med vodka. Förslut burken tätt och ställ den på en sval mörk plats för att brygga. Låt tinkturen dra i 4 till 6 veckor, skaka burken dagligen. Sila tinkturen genom ett kaffefilter. Förvara den på en sval, mörk plats i upp till 3 år.
Destillation av lavendelolja: Destillationsutrustning: en stillastående ELLER liten tryckkokare, glasrör, förtent kopparrör, flexibel slang, balja med kallt vatten, uppsamlingskärl, termometer. Du behöver lavendelblommor, stjälkar och blad finhackade eller malda, vatten för att täcka örterna. Om du har en kommersiellt tillgänglig destillation, följ instruktionerna för ångdestillation av eterisk olja. Annars, fortsätt med mina anvisningar för att använda en tryckkokare för ångdestillation. Bygg en kylslinga av tennpläterade kopparrör. Linda slangen runt en burk eller annan cylinder för att forma den för att kyla oljan. Använd en liten bit böjlig slang för att ansluta kopparslangen till tryckkokarens avlastningsventil.
Ångan kommer att stiga genom ventilen och strömma in i kopparröret för att svalna. Böj kopparslangen efter behov för att placera spolen i en kastrull eller en kyla
vatten. Skär ett litet hål i badkarets undersida så att kopparslangen kan komma ut ur badkaret. Täta utgångshålet med en propp eller silikonförseglare. Slangen rinner nu ner från tryckkokaren, in i kylbaljan, ut ur karet till ditt uppsamlingskärl. Placera de hackade blommorna, stjälkarna och bladen i tryckkokaren. Tillsätt vatten efter behov för att täcka örterna och fyll tryckkokaren till en nivå av 2 till 3 tum (5 cm till 7,5 cm). Värm tryckkokaren försiktigt och se till att oljan börjar samlas i uppsamlingskärlet.
Oljan börjar destillera nära vattnets kokpunkt, men innan vattnet kokar. Se upp för oljeproduktion. Övervaka destillationen för att se till att den inte kokar torr. Samla upp destillatet tills det blir klart eller tills det mesta av vattnet har destillerat. Den grumliga oljan och vattenblandningen indikerar olja i destillatet. När destillatet är klart innehåller det bara vatten och destillationen är klar. Överför den destillerade oljan till en mörk glasflaska med tätt lock för förvaring. Lavendel eterisk olja är mycket skonsammare än de flesta andra eteriska oljor och kan säkert appliceras direkt på huden som ett antiseptiskt medel för att hjälpa till att läka sår och brännskador.
Nicole Apelian, Ph.D. & Claude Davis
Comentarios